Oavsett om det handlar om gamla familjefoton eller ett musik/videoprojekt som du lagt ner oändliga timmar på så är det alltid en mindre katastrof om du på något sätt skulle förlora dina filer.

Att du förlorar dina filer kan ha flera orsaker. Allt från en kraschad hårddisk, att du tappar din dator,brand, stöld eller att du av någon anledning råkat radera filerna.

Det kan också bero på ett virus eller ex. ransomware(vilket du kan läsa mer om här).

Flera olika typer av backup.

Beroende på vilken typ av skador eller förluster du vill skydda dig från finns det olika sätt att skapa backups på.

Du kan till exempel spara en backup till en hårddisk eller ett usb-minne, men det hjälper ju inte vid ett inbrott eller vid en eventuell brand.

Ett annat(och bättre) alternativ är isåfall att spara dina filer i en molntjänst som ex. Dropbox eller Mega. Men även här finns risker. Om än extremt osannolikt så kan molntjänsten gå i konkurs eller på annat sätt råka ut för ett haveri som leder till att all din data försvinner.

Vilket är då det bästa och säkraste sättet?

Det absolut bästa och säkraste sättet är att både ha dina filer på din dator/hårddisk och samtidigt ha filerna sparade i en molntjänst.

Skulle molntjänsten få problem så har du fortfarande filerna på din dator/hårddisk och får datorn problem har du filerna på molntjänsten.

Vad är RAID och vad har det med backup att göra?

RAID är en akronym som står för “Redundant Array of Independent Disks”. Man kan på ett enkelt sätt förklara det som att flera hårddiskar samarbetar som en stor hårddisk.

På detta sätt kan man uppnå högre hastigheter. Men man har ofta även en eller flera hårddiskar som redundans. Detta gör att en eller flera diskar i RAID:en kan gå sönder utan att någon data förloras.

En RAID är ett så kallat feltolerant system och ingen backup lösning. En RAID skyddar enbart mot att någon enstaka disk går sönder och kräver fortfarande en fullvärdig backup lösning för att vara säkert. En RAID är dock användbar när du har en dator eller server som måste vara uppe hela tiden och där du behöver extra höga hastigheter.

Behöver du hjälp med att skapa en backup?

Kontakta oss gärna på info@hjalpmig.nu eller 076-645 63 38

Ett samtal eller meddelande kostar inget