Säkerhet

Hur säkert förvarar du dina lösenord?


Att förvara koden till sitt bankkort tillsammans med kortet hade för de flesta nog ansetts vara ganska dumt.

Men hur förvarar du dina övriga lösenord?

De flesta skulle nog fråga vad jag menar med förvara lösenord? "Vadå förvara? Jag kommer väl ihåg mina lösenord?"

Redan där skulle jag säga att vi har ett stort säkerhetsproblem. För att komma ihåg ett lösenord behövs det (för det mesta) vara ett riktigt ord, sifferkombinationer, eller något som har en annan betydelse för dig.

De flesta lösenord som innehåller ord eller vanliga kombinationer kan ta allt från 4 sekunder till ett år att knäcka. Medan ett lösenord som är ett 16 tecken långt, slumpmässigt genererat och innehåller tecken som "aA1%"€&" i princip är omöjligt att knäcka. Det finns dock andra sätt att komma över lösenord, oavsett hur säkra de är, detta kommer vi in på nedan.

Generera ett säkert lösenord kan du bland annat göra på denna webbplats.

Hur förvarar du då ditt säkra lösenord?

Först måste vi gå igenom de olika sätten en hackare kan komma över ditt lösenord. Och hur man skyddar sig mot detta.

1. Phishing

Är precis som namnet antyder en form av "lösenordsfiske".

Det går till såhär: En hackare gör falska webbsidor som liknar den sidan som användaren vill besöka. T ex kan en hackare skapa webbsidan "faceboook.com" och kopiera utseendet från riktiga facebook. Användaren skriver sedan in sitt lösenord för att logga in. Lösenordet och användarnamnet skickas då till hackaren. Oftast hamnar man på dessa sidor om man klickat på okända länkar eller e-postmeddelanden.

2. Keylogger

En keylogger är ett virus som sparar alla tangenter du trycker på och skickar till hackaren. Hackaren kan då se vilka tangenter du tryckt på och på så sätt se vad du skrivit in för lösenord. För att skydda sig mot dessa typer av angrepp rekommenderar vi att du aldrig skriver in dina lösenord, utan istället klistrar in dem från ett lösenordsprogram.

3. Stulna lösenord

Lösenord kan stjälas på flera olika sätt, bland annat de två sätt som nämns ovan. Men en hackare kan även få tag på dina lösenord på andra sätt t ex som en lapp där du antecknat ditt lösenord.

Har du inte koll på din säkerhet kan ett stulet lösenord ge betydligt allvarligare konsekvenser än du först tänkt dig. Använder du samma lösenord på flera platser räcker det att lösenordet blir stulet från en av platserna för att hackaren ska få tillgång till alla de platser där du använt det eller ett liknande lösenord.

Hur du skyddar dig

Här kommer en kort checklista på hur du kan skydda dig mot alla typer av stölder:

1. Använd ett lösenordsprogram och klistra in istället för skriv in ditt lösenord

2. Använd säkra lösenord

3. Använd unika lösenord för varje webbplats.

Behöver du hjälp med att sätta upp ditt lösenordsprogram eller om du vill ha en genomgång av din säkerhet kan du boka ett besök av oss.

Kontakta oss gärna på info@hjalpmig.nu eller 076645633

Ett besök kostar 350kr.

Behöver du hjälp?

Du behöver inte oroa dig för din säkerhet!

Du kan boka via telefon, e-post eller online.

Boka tekniksupport
Fler inlägg
  • Inga inlägg tillgängliga